Ets dels que t’agrada viatjar mantenint el contacte amb la natura? Busques la màxima independència a l’hora d’organitzar el teu temps de lleure? T’has plantejat mai sortir de vacances ‘amb la casa a sobre’ per a gaudir d’unes vacances sense estrès, còmodes, al teu aire i plena d’aventures?
Si has respost que sí a aquestes tres preguntes, segurament algun cop t’has plantejat fer-te amb una caravana i perdre’t per aquests mons de Déu. Avui t’oferim una sèrie de consells per a comprar una caravana de segona mà i convèncer-te que el teu somni és molt més a prop del que et penses.
D’entrada, quan et compris una caravana de segona mà, cal que revisis la documentació del vehicle i la fitxa tècnica de la caravana. Per exemple: el TAR del vehicle (quilos en buit del cotxe); l’MMA del cotxe (la massa màxima admissible del cotxe per a quilograms); l’MMR del cotxe (la massa màxima remolcable del cotxe en quilograms); i l’MMC del cotxe més el conjunt remolcat (massa màxima del conjunt). Has de saber que no pots remolcar una caravana que pesi més que el 75-80% de la TAR del cotxe. En aquest sentit, la suma de la MMA i del MMR ha de ser sempre menor que l’ MMC. I cal que revisis també que l’arrossegament homologat en quilograms de la bola d’enganxament pugui remolcar la caravana.
Al marge, però, d’aquests requisits més tècnics, la majoria de webs especialitzades en caravanes coincideixen en destacar que hi ha altres detalls de la caravana que s’han revisar amb especial atenció. Quins? Per exemple, les rodes i les llantes. Es recomanable comprovar la data de fabricació dels neumàtics, tot i que mai està de més canviar-los després de fer la compra. També l’aspecte exterior. Sovint, el que primer ens crida l’atenció és entrar dins de la caravana, però, en canvi, no parem massa atenció a l’exterior. Convé que comprovem l’estat de les llums de circulació, les llunes i demés vidres, les ratllades i els bonys. A dins, pressionant amb els dits les quatre cantonades del sostre podràs adonar-te si la caravana presenta humitats.
Una altra de les coses que cal provar abans de comprar la caravana és el correcte funcionament de la corrent a 220v (posant els diferents aparells en marxa, com l’aire condicionat o el microones), del gas (calefacció, focs de cuina i nevera), i el regulador. Si és de propà, aquest funciona a 37 mil·libars de pressió, i és perfecte per a l’hivern perquè el vehicle no es gebri. Si és de butà, en canvi, funciona a 30 mil·libars i pot donar problemes a l’hivern. També cal testar el funcionament a 12v, enganxant el cable de la caravana a la pinya del cotxe i encenent les llums de circulació (intermitents o fre), la cisterna del vàter, les llums interiors i la nevera.
Per últim, es important que la caravana tingui estabilitzador i fre d’inèrcia, i cal provar el fre de mà amb les potes pujades per veure que la caravana no es mou. Quant al Thetford (lavabo portàtil) comproveu que els dipòsits d’aigües grises i negres no tenen pèrdues.
Ara sí que, fetes totes aquestes comprovacions, ja teniu la vostra caravana a punt per recórrer de dalt a baix la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre i gaudir en plenitud dels seus paisatges de costa i interior. Bona ruta!
I no t’oblidis de consultar aquí tots els càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre que t’acolliran amb els braços oberts amb la teva caravana 😉